Filter

Bilindiği üzere herhangi bir kanatlının yumurtasının, özellikle de tavuk yumurtasının civcive dönüşebilmesi için belirli bir rutubet ve ısı oranına ihtiyaç vardır. Doğal yollarla medyana gelen kuluçka sürecinde gerekli olan rutubet ve ısı anne kuş tarafından karşılanmaktadır. Yapay yollarla yumurtanın civcive dönüşebilmesi ise kuluçka makinesi ile mümkündür.

Kuluçka makinesi, kuş yumurtalarının toplu bir şekilde kullanılarak civciv elde edilmesini sağlayan makinedir. Doğal yöntemde anne kuş tarafından sağlanan gerekli ısı ve rutubetin, yapay yöntemde ise kuluçka makinesi tarafından sağlandığını söylemek mümkündür. Peki kuluçka makinesi fiyatları nasıldır? Kuluçka makineleri nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Bu soruların cevapları aşağıda detaylı olarak ele alınmıştır.

İnkübatörler ve Kuluçka Makineleri Özellikleri

Sanayi ve ev tipi olmak üzere iki temel kuluçka makinesi türü mevcuttur. Bu iki temel kuluçka makinesi türünün ortaya çıkmasının nedeni ise tek seferde yapılması mümkün olan işlem hacmidir. Sanayi tipi kuluçka makinesinde işlem hacmi oldukça yüksektir. Bu sebeple cihaz özellikleri ve hacmi de bununla orantılı olarak hazırlanmıştır. Hobi amaçlı, ev tipi kuluçka makinesinde ise işlem hacmi sanayi tipi makinelere nazaran daha küçüktür.

Kuluçka makinesi özellikleri arasında ısı ve nem ayarı da vardır. Bu ayarların hem işlem uygulanacak olan kuş türüne hem de işlem yapılan gün aralığına göre değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Örneğin kuluçka makinesinin kullanılmaya başlandığı ilk 18 günde ideal olarak kabul edilen sıcaklık değer 37,8 derecedir. Bununla birlikte ideal olarak kabul edilen nem aralığının %57 – 62 derece ve %55 – 60 derece aralığında değiştiğini söylemek mümkündür. Nem aralığının ise yine hem kullanılan cihazla hem de kuş türüyle ilişkisi vardır.

Kuluçka makinesinde ikinci evre olarak kabul edilen aralık, 18 ile 24 gün aralığıdır. Bu aralıkta sıcaklık 37,3 dereceye kadar düşmekte, nem oranı ise %68 – 73 oranına kadar yükseltilmektedir. Sürecin kuş türüne göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 22-23 gün sonunda sonuçlandığını söylemek mümkündür.

İnkübatörler ve Kuluçka Makinesi Nasıl Kullanılır?

Özellikle hobi amacıyla kuluçka makinesi satın alan bireylerin en çok merak ettiği konu “Kuluçka makinesi nasıl kullanılır?” konusudur. Bu konuya yönelik bilgilere aşağıda detaylı bir şekilde değinilecektir.

  • Öncelikle makinelerin alt kısmında su haznesi vardır. Bu hazne ise genel olarak katmanlı olarak yapılmıştır. Nem oranının sağlanması için bu katmanlara su doldurulması gereklidir. Burada önemli olan ise hangi katmana ne kadar su doldurulacağıdır. İki katmanlı olan haznelerde tek katmana, 3 katmanlı olan haznelerde ise ortada bulunan katmana su eklenmelidir.
  • Su eklenme süresi de oldukça önemlidir. Bu, tek seferlik bir işlem değildir. Özellikle ilk 18 günlük süreçte iki günde bir olacak şekilde katmana su takviyesi yapılmalıdır.
  • Su eklenme işleminin ardından kapak kapatılmalı, ardından makine fabrika ayarlarına döndürülmelidir. Makinenin ilk defa kullanılacağı durumlarda bu işlemin yapılmasına gerek yoktur.
  • Makinenin boş bir şekilde yaklaşık olarak 10 dakika çalışmasının ardından makine kapağı açılmalı, ardından yumurtalar yerleştirilmelidir. Ancak yerleştirme işlemi yapılırken sivri kısmın altta kalmasına özen gösterilmelidir.
  • Özellikle hobi tipi kuluçka makinelerinde bu işlemlerin ardından sıcaklık kontrolünü yapmakta fayda vardır. Bunun temel nedeni ise sıcaklığın kimi durumlarda 37,8 derecenin üstüne çıkması, bu durumun ise çıkım sayısını azaltmasıdır. Kimi durumda yumurtaların piştiğini dahi söylemek mümkündür.

Kuluçka makinesi kullanılırken ayrıca nem ayarını da yapmak gereklidir. Özellikle nemin bu işlemlerdeki önemi oldukça yüksektir. Bunun temel nedeni ise nem oranının yumurta kabuğunun çürümesini engellemesidir. Bununla birlikte ilerleyen süreçlerde civciv çıkmasının kolaylaştırılması da nemin görevidir.

Nem oranının yüksek olması zannedildiği gibi sağlıklı bir durum değildir. Bunun temel nedeni, nemin yüksek olması durumunda yumurta içerisinde bulunan üst boşluktaki hava kesesinin daralmasıdır. Hava kesesinin daralması durumunda embriyo büyük bir olasılıkla hayatını kaybedecektir. Nemin az olması halinde ise yumurtanın kabuğu sert kalacak, bu ise embriyonun çıkmaya çalışırken fazla zorlanmasını, hatta belki de ölmesini beraberinde getirecektir.

Kuluçka Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kuluçka makinesi kullanmak genel olarak zahmetli bir iş değildir. Ancak bu, dikkat edilmesi gereken birtakım unsurların olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Hobi tipi kuluçka makinelerini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda verildiği gibidir.

  • Kuluçka Makine içerisinde viyoller vardır. Bu viyollerin temel amacı yumurtaların konumunu ayarlamaktır. Çünkü yumurtaların yan durması ve belli aralıklarla çevrilmesi gereklidir. Bunun temel sebebi, embriyonun oluşum sürecini desteklemektir. Çevirme işleminin yapılmaması durumunda embriyo oluşmayacaktır. Bu sebeple yumurtaların konumu belli aralıklarla kontrol edilmelidir.
  • Viyol kontrolleri yapılırken süreç uzatılmamalıdır. Bu kontrol mümkün oldukça birkaç saniye ile sınırlı tutulmalıdır. Düzeltme işlemi gereken durumlarda da uygulama mümkün oldukça erken yapılmalıdır. Aksi halde makine içi soğuyacaktır. Bu ise embriyo oluşumunu olumsuz etkileyecektir.
  • Düzeltme işleminden sonra ise makine içerisindeki ısının düşmemesi mümkün değildir. Embriyoların sağlıklı bir şekilde gelişmesini bekleyen kuluçka makinesine sahiplerin yapması gereken ise her düzeltme işlemi sonrasında yumurtaları kontrol ettikleri gibi makine sıcaklığını da kontrol etmektir. Böylelikle ısı her zaman ideal olarak kabul edilen seviyede tutulacak bu ise istenmeyen durumların ortaya çıkmasına engel olacaktır.
  • Çevirme işlemi ilk 18 gün içerisinde yapılmalıdır. İlerleyen süreçte bu işlem yapılmamaları, yumurtalar mümkün oldukça hareket ettirilmemelidir.
  • 19 ve 20. Günler, civcivlerin çıkmaya başlayacakları günlerdir. Ancak bu günlerde heyecan yaparak her duyulan seste kapak açılmamalıdır. Bunun aksine günde 2 defa çıkan civcivleri almak yeterli olacaktır.
  • Civcivi alırken göbek bağına özellikle bakılmalıdır. Göbek bağının kapanıp düşmesi oldukça önemlidir. Aksi halde göbek bağı kopacak, civcivi hastalıklarla açık bir hale getirecektir. Bununla birlikte civciv neredeyse koca bir gün acıdan susmayacaktır. Bu sebeple göbek bağına dikkat edilmelidir.
  • Günde iki kere civciv alınması önerilmektedir. Civcivler alınırken önceki büyük kabuklar da alınmalıdır. Çünkü civcivler, hassas canlılardır. Önceki kabuklara takılarak yaralanmaları mümkündür.
Close