Sertlik Test Cihazları

Sertlik test cihazları oldukça basit kullanıma sahip cihazlar olarak sertlik değerini ölçer. Sertlik, malzemelerin çizilme durumuna karşı göstermiş olduğu direnç olarak tanımlanıyor. Sertlik test cihazları parçaların hızlı ve hasarsız olarak kontrolünü sağlar. Teknolojide yaygın şekilde kullanılabilen sertlik ölçüm cihazları, malzeme hakkında fikir sahibi olmaya sevk eder.

Genel olarak bir malzemenin kendisinden daha sert olan diğer malzemenin batması, çizilmesi durumuna karşılık olarak göstermiş olduğu dirence sertlik denir. Aynı zamanda geçmişten günümüze kadar materyallerin şekil değiştirmelerine olanak sağlayan ve materyallerin işlenebilirliğini sağlayan öne çıkan teknolojiler, sertlik değerinden haberdar olmak için geliştirilmiştir.

Güncel teknolojilerle donatılmış sertlik test cihazları kötü hazırlanan yüzeylerin bile sertlik derecesini yüksek hassasiyetle tespit eder. Bu yöntem aynı zamanda önemli bir ölçüm dağılımı olmadan kaba taneli yapılara sahip ürünlerin sertlik derecesini ölçmeye de izin veriyor. Üstelik otomatik raporlama özelliğine sahip olabilmesi, kalite kontrol çalışmaları sürecinde daha fazla takip edilebilirlik ve aynı zamanda hız kazanılmasını sağlar.

Sertlik Test Cihazları Nasıl Çalışır?

Sertlik test cihazları çalışma prensibine baktığımızda modele göre farklılık gösterse de mantık aynıdır. Sertlik ölçüm cihazıyla bir darbe uygulayıcı kısım metalik yüzeye çarpmaktadır. Geri tepme yoğunluğu ise malzemelerin sertliğinin göstergesi olarak kullanılıyor. Sertlik ölçüm cihazının sertliği, farklı sertlik ölçekleriyde ölçülebilmektedir. Gelişmiş teknolojilerle üretilen cihazlar özellikle sahada pratik kullanım imkânı sağlayarak kullanıcıları farklı uygulamalarda da tatmin ediyor.

Sertlik test cihazları standart bir ölçüm yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Bununla beraber plastik, kauçuk veya diğer tekstil ürünlerinin sertliğini ölçmek için kullanılırken metal yüzeyler için dökme demir, alüminyum alaşımları, çelik, bronz, bakır ve paslanmaz çelik gibi malzemelerin yüzey sertliği, bu cihazlarla kolay bir şekilde ölçülebilmektedir. Sertlik test cihazları ile ölçüm yapmak istediğiniz zaman ölçüm yapmayı hedeflediğiniz numunelere göre tercih yapmanız gerekebilir. Çünkü çeşitli sertlik test cihazları mevcuttur.

Genel olarak farklı endüstrilerde kullanılacak her tip amaçlar için üretilen sertlik test cihazları mevcut olmaktadır. Her bir cihaz kendi dezavantajlara ve avantajlara sahiptir. Ne kadar güçlü ve profesyonel bir cihaz kullanılırsa sertlik ölçümü de bir o kadar doğru olacaktır. Sertlik ölçümü yapılırken ölçme yöntemi fark etmeden numune üzerinden ölçümlerin yapılması gerekiyor. Eğer yapılan testler birbirinden farklıysa bu noktada farklı değer ortalamaya dahil edilmeden fark mevcudiyetinin belirtilmesi gerekiyor.

Sertlik Test Cihazlarının Kullanım Alanları Nelerdir?

Sertlik test cihazları birçok özellikle yapılandırılarak günümüzde kalite güvence, laboratuvar testi, üretim kontrolü ve yüksek hassasiyet testleri açısından gelişen uygulamalarla yenilikçi bir teknolojiye sahiptir. Kapsamlı ve güçlü bir olanak sunan sertlik test cihazları elektromanyetik bir teknolojiyle üretilmiştir. Güçlü elektronikler, modern mekaniklerle beraber tamamen uygulama odaklı olan bu yazılımlarla test sistemleri birçok alanda kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu cihazlar güvenilir bir enstrüman olarak birçok özellikle donatılmış olabilir. Bu nedenle sertlik test cihazları tercihlerinizde fazla özellikli olan cihazlardan yana şansınızı deneyebilirsiniz.

Sonuç olarak sertlik test cihazları modele göre plastiklerin, metallerin veya tekstil tarzı maddelerin materyal sertliğinin ölçülmesi için uygun cihazlardır. Tüm bu alanlara ek olarak farklı kullanım alanlarından da bahsetmek mümkün olacaktır. Portatif olan bu cihazlar oldukça titiz bir ölçüm imkânı sağlar. Bu nedenle yoğun şekilde kalite güvenliği, üretim alanı ve servis alanlarında da kullanılmaktadır. Birçok yerde sertlik ölçümü prosedürü aynı olmakla beraber yalnızca dinamik ve statik olarak ayrım yapılabiliyor. Bu nedenle rahatlıkla sertlik test cihazlarını satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Close