Yasaklı Ürünler Listesi

Yasaklı Ürünler Listesi

Bilim Depo.com'da ilanı verilemeyecek olan Yasaklı Ürünler Listesi:

Sağlık Beyanlı Ürünler Ve Cihazlar

Tanıtımında sağlık beyanı yani “insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğu, koruduğu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden ifadeler” içeren ürünlerin aşağıda bağlantı adreslerine yer verilen mevzuat uyarınca hukuka aykırı tanıtım ve satışı yasaktır.

Sağlık Bakanlığı’nın aşağıda bilginize sunulan 25.04.2014 tarihli Bilgilendirme Yazısı gereğince; tanıtımında sağlık beyanı yani “insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğu, koruduğu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden ifadeler” içeren ürünlerin tanıtım ve satışı yasaktır. Sağlık Bakanlığı’nın 25.04.2014 tarihli Bilgilendirme Yazısı: “Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından hazırlanan 07/06/2013 tarih ve 28670 sayılı “Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmelikte” Sağlık Beyanı; İnsan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadeler olarak tanımlanmıştır. Mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanında bulunarak yapılan ürün tanıtım/satışlarına yönelik olarak uygulanan yaptırımların arttırılması amacıyla 02/01/2014 tarihli ve 6514 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” a sağlık beyanıyla ilgili madde hükmü eklenmiştir. İlgili Kanunun 31 inci maddesi 14/5/1928 tarihli ve 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununun 18 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkrası, “Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması hâlinde, Bakanlık tarafından derhâl erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir. Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında Yirmi Bin Türk Lirasından Üç Yüz Bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır” şeklinde, aynı Kanunun 32 nci maddesi ise, 1262 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası “Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır.” şeklinde düzenlenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanı belirten ürünlerin tanıtım ve satışı yasaktır.”

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu

Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmelik

 

Tıbbi Cihazlar


Tıbbi cihaz satışı gerçekleştirecek işletmelerin ilgili mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş olması ve yalnızca internet üzerinden satılabilen tıbbi cihazların satışını platformumuzda satışa sunması gerekmektedir. Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmelik (Yönetmelik) hükümlerine göre:  yetkilendirilmemiş kişilerce, ÜTS’ye kayıtlı olmayan cihazların gerçek veya tüzel kişiler tarafından satışı yapılamaz. Satış merkezleri ilgili kayıt ve bilgi yönetim sistemine (ÜTS’ye) kayıtlı olmayan cihazların satışını yapamaz.

Yönetmelik uyarınca; 
(a)Yalnızca; işitme cihazı merkezlerinde, ısmarlama protez ve ortez merkezlerinde, optisyenlik müesseselerinde veya diş protez laboratuvarlarında satışı, uyarlaması veya uygulaması yapılan cihazların,
(b) Münhasıran sağlık profesyonelleri tarafından kullanılması veya uygulanması öngörülen ya da tıbbi cihaz satış merkezlerinde uygulama gerektiren cihazların, tüketiciye hitaben internet ortamında satışı yasaktır. 

Yukarıda 2. a ) ve b ) kapsamına girmeyen tıbbi cihazların internet ortamında satışı yalnızca bu yönetmelik uyarınca yetkilendirilen satış merkezlerince veya kendilerine ait internet siteleri aracılığıyla yapılır. Yönetmeliğin Ek-3 listesinde yer alan;

1.Diş macunu.

  1. Diş protez bakım ürünleri.
  2. Kondom.
  3. Hasta altı bezi.
  4. İnkontinans pedi.
  5. Topikal uygulanan sıcak soğuk kompres.
  6. Yara bandı, flaster.
  7. Pamuk.
  8. Ağızçalkalama suyu.
  9. Nefes açıcı burun bantları.

satışı için satış merkezi yetki belgesi aranmaz.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

Tıbbi Cihaz Satış Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği

 

Reçeteli ilaçlar, Lensler, Endikasyon bilgisi içeren ürünlerin Satışı 


Reçete ile satılan her türlü ilacın Bilim Depo'da satışı yasaktır. Doktor reçetesi ile alınabilen numaralı gözlük (antika veya koleksiyon özelliği bulunan gözlükler hariç), işitme cihazları ve reçeteli veya reçetesiz ilaç yapımında kullanılan maddelerin satışı yasaktır. Ayrıca evcil hayvanlara reçete ile verilen ilaçların da satışı da yasak kapsamındadır.(bkz. Ruhsatlı veteriner tıbbi ürün listesi) 

5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun gereği; numaralı gözlük camı, gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü lensi satma yetkisinin optisyenlik mesleğini icra eden optisyenlere verilmiş olması ve satışın en yüksek sağlık idaresinden alınan ruhsat çerçevesinde optisyenlik müessesesi adı altında gerçekleşmesinin zorunlu olması sebebiyle Bilim Depo'da her türlü lens, numaralı gözlük camı ve gözlük çerçevesi satışı yasaktır. 

Ürünlere ilişkin reklam ve ilanlarda, kullanıcıları yanıltıcı, yanlış, eksik ve kamu sağlığını bozucu nitelikte bilgiler içermesi ve özellikle hastalık olarak kabul edilen ve tedavi edilmesi gereken rahatsızlıkları önlediği, tedavi ettiği yada tedavisine yardımcı olduğu, hastalıkları iyileştirdiği ve/veya ilaç niteliğinde olduğu şeklindeki beyanlara yer verilmesi yasaktır. 

Gıda ve gıda takviyesi niteliğindeki ürünlere yönelik olarak “hastalıkları önleyici/tedavi edici”, “yağ yakıcı”, “kilo verdirici” ve “cinsel performansı geliştirici” gibi yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verilmemesi gerekmektedir.

Kozmetik ürünlerin “saç çıkarıcı”, “kırışıklıkları giderici”, “lekeleri yok edici”, “yaraları iyileştirici” veya “hücreleri yenileyici” olduğu şeklinde kozmetik tanımını aşan sağlık beyanlarıyla tanıtımı yapılmamalıdır.

Dezenfektan ürünlere yönelik olarak “virüs öldürücü”, “korona virüse karşı” gibi ifadelerin kullanılması veya biyosidal ürün ruhsatı bulunmayan ürünlerin satış ve tanıtımı yapılmamalıdır.

Gıda takviyesi ve kozmetik ürünlerin “Sağlık Bakanlığı’ndan onaylıdır” şeklinde ibarelerle tanıtımının yapılmaması gerekmektedir.

Ayrıca veteriner tıbbi ürünlerinin satışı da yasaktır.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibidir.

1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun

Kültür ve Tabiat Varlıkları

Aşağıda bahsi geçen yasal düzenlemeler uyarınca Şirketimiz tarafından yönetilen sahibinden.com’da devlet şeref madalyası, devlet övünç madalyası, devlet üstün hizmet madalyası, devlet savaş madalyası ve devlet nişanı, cumhuriyet nişanı; liyakat nişanı satışı yasaktır.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Ateşli Silah ve Kesici Alet Satışı

Kuru sıkı, saçma atan havalı, pompalı, fişek atan, gerçek mermi veya plastik mermi atan, çalışan veya çalışmayan, ateşli silahların, silah aksesuarlarının (Airsoft için üretilmiş onalar hariç taşıma kılıfı vb.) ve Airsoft, ürünleri dahil silahlara monte edilen aksesuarlarının (Dürbün,lazer, tüfek, tabanca feneri, kama vb. ) saçma atan havalı tabancaların, biber gazı (göz yaşartıcı gaz), elektro şok cihazlarının, her türlü askeri mühimmatın ve askeri kıyafetin veya aksesuarının, kollu kuvvetlerine ait kıyafetlerin veya aksesuarlarının (mermi, el bombası, molotof kokteyli, kara-deniz mayınlarının, üniformalar, airsoft için üretilmiş olanlar dahil hücum yelekleri), patlayıcı maddelerin, her türlü kesici ve delici aletin (kılıç, kama, kelebek, muşta, dikiş tutmaz vb.), saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış tüm diğer ateşli silah ve kesici aletlerin satışı yasaktır. Mutfak, Avcılık, Kamp amaçlı çakıların ve bıçakların, Sanayide kullanılan bıçakların (Döner Bıçakları vb.) satışına izin verilmektedir. Oyuncak kılıçlar ile dekoratif amaçlı kılıçların satışı da sadece imitasyon tahta/plastik olması, açıklamada "Kesici özelliği yoktur tahtadandır/plastiktir ve dekoratif amaçlıdır" yazması ve yakından  resminin çekilmiş olması şartı ile satışına izin verilmektedir.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun

Yanıcı Ve Patlayıcı Malzemeler

Av ve taş barutları, tüfek ve tabanca fişekleri, şenlik fişekleri, havai fişek, maytapların dolu veya boş av fişekleri, av kurşunları gibi patlayıcı malzemeler ile av malzemelerinin satışı yasaktır. havai fişek, oyun, eğlence kapsamında satılan ürünlerin satılmak istenilen miktarın gramajının yazılması gerekmektedir.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

87/12028 sayılı Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi Ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul Ve Esaslarına İlişkin Tüzük

Bandrolsüz Ürün Satışı

Telif hakları gereğince korunan sesli, görüntülü, yazılı vb. belgelerin bandrolsüz (kopyalanmış) şekilde satışına izin verilmez.

Bahsi geçen korumaya ilişkin düzenlemelerin başlıcaları aşağıda belirtilen kanunda yer almaktadır.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu

Alkollü İçecek Ve Tütün Mamülleri

Alkol ve tütün mamullerinin sahibinden.com üzerinden satışına, bu ürünlerin markalarının alenen gösterilmesine izin verilmemektedir.

Bahsi geçen yasağa dayanak teşkil eden mevzuatın başlıcaları aşağıdaki gibidir.

4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu

4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına Ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Cinsel İçerik ve Pornografik Ürünler

Müstehcenlik sınırını aşan veya pornografik CD / DVD, dergi gibi yayınlar ile erotik oyuncakların satışına izin verilmemektedir.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu

Replika Ürün satışı

Aşağıda bahsi geçen düzenleme kapsamında koruma rejimi altında olan ve başkası adına tescilli olan marka ibarelerine, logolara ve tasarımlara hukuka aykırı şekilde yer verilmesi ve bu bağlamda replika ürün satışı yasaktır.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu

Belge Satışı

Yetkili kurumlarca verilmiş diploma, yetki belgesi, izin belgesi vb. ürünlerin sahibinden.com üzerinden satışına/kiralanmasına izin verilmez.

Trafik Aygıtları ve Plaka

Radar kilitleyiciler, araç plakası örtüleri, trafik işareti değiştiriciler ve ilişkili ürünlerin, şahsi plaka satışı ve APP plaka satışı yasaktır. Ayrıca plakalık satışlarında plakaların açıkça gösterilmesine izin verilmez.

Fon & Hisse Senedi

Hisse Senedi, Tahvil, Bono; yürürlükte olan, borsada işlem gören değerli evraklar. Faizle para satışı (Tefecilik) ve benzeri faaliyetlerin tanıtımını yapan ilanlar yasaktır.

Organ

İnsan organlarının satışı yasaktır.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibi sıralanabilecektir.

2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun

 

Evcil Hayvan Ve Yasalarca Yasaklanmış Hayvanlar

sahibinden.com üzerinde ücretli evcil hayvan satışı ve satışı, yetiştiriciliği ve üretimi kanunlarca yasaklanmış/sınırlandırılmış hayvanların satışı yasaktır.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibi sıralanabilecektir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu

Av Ve Yaban Hayvanlarının Ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

 

Şans Oyunu Biletleri ve Makineleri

Sonucu ileriki tarihte belli olacak oyunların (Piyango, loto vb.) biletlerinin satışına ve talih, baht gerektiren ticari oyun makinelerinin satışına izin verilmemektedir.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibidir.

Şans Oyunları Lisansının Verilmesi, Lisansa Konu Faaliyetlerin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

Tarım İlaçları Ve İlaçlama Makineleri

Tarla, bahçede zirai ilaçlamalarda kullanılan pülverizatör, atomizer vb. ürünlerin ve zirai ilaçların satışına izin verilmez. Sadece el tipi olan bahçe için kullanılan ilaçlama makinelerine izin verilmektedir.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

ZİRAİ MÜCADELE ALET VE MAKİNELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASIİLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

 

Kişilik Hakları

Herhangi bir kişinin kişilik haklarını ihlal eden her türlü özel haber, fotoğraf, görüntü gibi eşyaların sahibinden.com üzerinden satışı yasak olup sahibinden.com üzerinde kişilerin kişilik haklarını zedeleyecek şekilde telefon numarası, e-posta, ikametgah adresi gibi kişisel bilgilere yer verilmesi yasaktır.  

Telsiz Ürünleri

Telsiz cihazlarının Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemleri Hakkında Yönetmelik’ aykırı şekilde satışı yasaktır. Bununla birlikte lisans gerektiren telsizlerin satışı sahibinden.com üzerinde yapılmamakta olup yayınlanmak istenilen telsiz ilanlarında ayrıca kullanıcıların “Lisans Gerektirmediği” beyan bilgisine yer vermesi de zorunludur.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu

Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemleri Hakkında Yönetmelik

Etkinlik Biletleri

Usulsüz bilet satışının engellenmesi adına, her türlü spor müsabakalarına ait biletlerin sahibinden.com üzerinden satışı yasaktır. Sadece konser, tiyatro, sinema, opera, festival gibi her türlü etkinlik biletlerinin satışına bazı kurallar çerçevesinde izin verilmekte olup bu bağlamda dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir.

-          Resimsiz bilet satışına izin verilmemektedir.

-          Bilet fiyatının ilan görsellerinde net bir şekilde görülmesi gerekmektedir.  

-          Biletin fiyatından daha yüksek bir fiyatta satışı yapılamamaktadır. Aksi halde bu satış Şirketimiz tarafından karaborsacılık olarak değerlendirilebilir, ilgili hesap sahibinin ilanı yayımdan kaldırılabilir ve hesabı durdurulabilir.

İlgili mevzuatın başlıcaları şu şekilde sıralanabilecektir:

7258 Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun

Ortak Arama

Şirketimiz tarafından yönetilen sahibiden.com üzerinden herhangi bir işletme ya da firmaya hissedar, ortak vb. aranmasına ilişkin ilan verilememektedir.

İkinci El İç Çamaşırı Satışı

Şirketimiz tarafından yönetilen sahibinden.com üzerinden kullanılmış iç giyim ürünlerinin satışına izin verilmemektedir.

Siyasi İçerikli Ürünler

Tüm siyasi içerikli ürünler ile siyasi içerik barındıran görsele sahip ürünlerin (Bayrak, Kupa, Yüzük, Resim, Portre, Maket, Siyasi parti görseli barındıran ürün resimleri vb.) ilanının verilmesi yasaktır.

Evcil Hayvan Satışı

Sahibinden.com üzerinde evcil hayvanlar kategorisinde bulunan tüm içeriklerin ücretli olarak satışı yapılamamaktadır. Evcil Hayvanlar Kategorisinde sadece ücretsiz sahiplendirme ilanlarına izin verilmektedir. Ücretli satış yönünde tespitlerde hesaplar durdurulur.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibi sıralanabilecektir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu

Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği

Kredi Kartı İle Taksitli Satışlar

Gıda, kozmetik ürünlerinin, ofis malzemelerinin satışında ilgili kanun gereğince kredi kartına taksitli satış yapılamaz ve taksit satış beyanında bulunarak ilan verilemez.

Yasağa dayanak teşkil eden başlıca mevzuat aşağıdaki gibi sırlanabilecektir.

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik

Promosyon Ürünler

Hediye çeklerinin, indirim kuponlarının, ilgili firmalar tarafından bedelsiz şekilde verilen hediye ve promosyon ürünlerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından sosyal yardım amaçlı olarak halka bedelsiz şekilde verilen ürünlerin satışına izin verilmez.

Resmi Kıyafet & Askeri Malzemeler

Temsili çocuk kostümleri (kıyafetleri) hariç olmak üzere, Sahibinden.com üzerinden kamu kurum ve kuruluşlarının resmi kıyafetlerinin, rozetlerinin, aksesuarlarının satışına izin verilmemektedir. 

Trafik Aygıtları ve Plakalar

Radar kilitleyiciler, araç plakası örtüleri, trafik işareti değiştiriciler ve ilişkili ürünlerin, şahsi plaka satışı ve APP plaka satışı yasaktır. Ayrıca plakalık satışlarında plakaların açıkça gösterilmesine izin verilmez.

Şifre Çözücüler Ve Uydu Alıcıları

Uydu kanallarındaki şifre kırıcı yazılım ya da eklentilerin sahibinden.com üzerinde satışı yasaktır.

GÜBİS Platformunda Satışı Yasaklanmış ve Toplatılma Kararı Alınmış Ürünler

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Güvensiz Ürün Bilgi sistemi (GÜBİS) platformunda satışı yasaklanmış veya toplatılma kararı alınmış ürünlerin satışına izin verilmemektedir. 

Diğer Yasaklı Ürünler

  • İşitme Cihazları
  • Web ortamında saldırma ve program kırma (hacking) yazılımları
  • Yasaklı yayınlar
  • Gıda takviyesi, sporcu takviye besinler
  • İlaç testlerini geçmeye yönelik yardımlar ( doping ilaçlarının, kokain ve benzeri uyuşturucu ürünlerinin izlerini silme amaçlı ilaç temizleme karışımları)
  • Cinsel aktiviteye ilişkin ürünler
  • Sahte belgeler ( sahte kimlik, diploma, pasaport vb.)
  • Askeri teçhizat
  • Taşıtların yönetim sistemine ilişkin müdahale amacıyla kullanılan cihaz ve teçhizat ve trafik aygıtları (radar kitleyici vb.)
  • Organik tarım ürünleri
  • ‘’Sağlık beyanı ‘’ içeren ürünler (  sağlık beyanı; insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ima eden veya ileri süren tüm ifadelerdir )
  • Airbag ve ekipmanları
  • Tv dekoderleri ve şifreli yayın çözücüler
  • Sosyal ağ ve diğer internet üyelik hesapları
  • Resmi kıyafetler ve üniformalar
  • Toplu elektronik posta adresleri
  • Elektronik kaykay
  • Zayıflama tabletleri
  • Sentetik uyarıcılar (banyo tuzu, K2, Spice, Genie, Kronic olarak adlandırılan maddelerin tümü) ve salvia divinorum
  • Numaralı gözlük, lens satışları
  • Bahis, görüntülü sohbet, pornografik ve eczaneler adına açılmış sitelerin domainlerinin satışları
  • Sanal para satışları
  • Forex İşlemleri, hisse senedi, tahvil, bono
  • Yabancı para, ziynet ve külçe altın ürünlerinin satışı
  • Dinleme cihazları, böcekler
  • Elektronik sigara, elektronik nargileler
  • Maymuncuk ve kilit açıcılar
  • Sahte paralar ( Üzerinde geçersizdir ibaresi mevcut olanlar hariç )
  • Çalıntı ürünler
  • Kayıt dışı yada imei numarası kopyalanmış telefonlar
  • Yasaklı Hayvan Türleri (Yabani Hayvanlar)
  • Emniyet Kemeri Adaptörü
  • Mezar yeri satışları
  • Açıkta satılan, evcil hayvan mamaları
  • Tedavüldeki paraların satışı
  • Göktaşı satışı
  • Satışı ve devri sözleşmelerle yasaklanmış ve/veya sınırlandırılmış olan ürünler. (Oyun hesapları, Markalara ait özel içecek dolapları vb.)
  • Olduklarından farklı görünen çakmaklar (şekli çizgi film karakterleri, oyuncaklar, tabancalar, bombalar, saatler, telefonlar, müzik aletleri, araçlar, insan vücudu ya da organları, hayvanlar, yiyecek ya da içeceklere benzeyen veya müzik notaları, parlayan ışıklar, hareketli nesneler ya da eğlendirici diğer özellikleri olan çakmaklar)
  • Toplatma kararı verilmiş ürünler
  • Mucizevi tedavi ürün veya hizmetleri, falcılık ve büyücülük ve sair hizmetler
  • Yönlendirme içeriği olan ürün ilanları
  • Ürün özelliği taşımayan satışlar
  • Diğer kurum, kuruluş ve e-ticaret platformlarına ait hediye çeki ya da indirim kuponları
  • Canlı hayvanlar

 

UYARI: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 9/1. Maddesi uyarınca Bilim Depo, Yasaklı ürün satışından sorumlu değildir. 

 

“Aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri 

MADDE 9 – (1) Aracı hizmet sağlayıcılar, hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close